Terveys

Chili on yksi maailman terveellisimmistä marjahedelmistä ja sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. Se myös alentaa verenpainetta ja kolesterolia. Silti chilin terveysvaikutukset eivät useinkaan ole ykkössijalla silloin, kun chiliin jäädään koukkuun.

Chili on nimitys, jota käytetään kapsaisiinipitoisuudeltaan suurista paprikoista. Chilejä voidaan käyttää mausteina ja raaka-aineina eri ruoissa. Monet maustekäyttöön soveltuvat lajit ovat huonosti tunnettuja ja osa myös uhanalaisia. Kaikki tunnetut paprikat ja chilit ovat syötäviä.

Chilin terveyshyödyistä on tiedetty jo pitkään, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet jälleen uuden syyn suosia tätä tulista raaka-ainetta. Italiassa toteutetun tutkimuksen mukaan chilin säännöllinen syöminen voi nimittäin pienentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen. Tutkimuksessa verratiin 23 000 ihmisen terveystietoja. Osa ihmisistä söi chiliä ja osa ei. Tutkittavia seurattiin ja heidän terveystietojaan raportoitiin yli 8 vuoden ajan.

Suoraa syy-yhteyttä ei pystytty todistamaaan

Muualla maailmassa suhtaudutaan kuitenkin vielä hieman skeptisesti tutkimustuloksiin. Esimerkiksi brittitutkijoiden mukaan italialaistutkimus ei pysty osoittamaan suoraa syy-yhteyttä chilin syömisen ja terveyshyötyjen väliltä. On kuitenkin mahdollista, että chilin syöminen on yhteydessä muiden terveellisinä miellettyjen ruokien syömiseen. 

Kapsaisiinin terveysvaikutuksia on tutkittu kiivaasti viimeisten vuosikymmenien aikana. On saatu jonkin verran näyttöä siitä, että chili voisi auttaa painonhallinnassa. Sen arvellaan johtuvan muun muassa kapsaisiinin vaikutuksesta sympaattiseen hermostoon, chilin lämmöntuottoa ja energiankulutusta lisäävästä vaikutuksesta sekä chilin vaikutuksista insuliiniaineenvaihduntaan (1). Lisäksi chilin syöminen saattaa lisätä kylläisyyttä ja vähentää ruoanhimoa.

Hyödyllisiä vaikutuksia saattaa olla myös jopa urheilusuorituskyvylle. Kapsaisiini aktivoi esimerkiksi suussa ja vatsassa sijaitsevia niin kutsuttuja TRPV1-reseptoreja, joilla on tärkeä rooli muun muassa lämmön ja kivun aistimisessa. Esimerkiksi eräässä juoksijoilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että suorituskyky oli parempi ja koettu rasittuneisuus pienempi niillä juoksijoilla, jotka olivat nauttineet kapsaisiinivalmistetta ennen 1 500 m juoksua.

Tuliset chilit eivät sovi kaikille

Monille chilin syömisestä on tullut urheilusuoritus, jossa tärkeintä on uskaltautua maistamaan aina vain tulisempia lajikkeita.  Chililajeista tunnetuimpia ovat Capsicum annuumeihin kuuluvat jalapenot ja Capsicum baccatumeihin kuuluvat suursuosikit Aji Cristal ja Lemon Drop. Todella tulisten Capsicum chinensien joukosta tunnetuimpia lienevät Trinidad ja Tobacosta kotoisin oleva Trinidad Moruga Scorpion ja Bangladeshista 2000-luvun lopulla löydetty Naga Morich.

Esimerkiksi tavallisessa vihannespaprikassa ei ole ollenkaan poltetta, joten sen tulisuus Scovillen asteikolla on 0, kun taas esimerkiksi tutun Tabasco-maustekastikkeen tulisuus on 2 500–5 000 ja tulisimpien habanero chilien jopa 400 000.